Arkib

Archive for Januari 2009

Dibayar Untuk Search di Internet

Tajuk post kali ini pasti membuat korang tertanya-tanya, betul ke ni? Hmm.. bak kata watak kartun Upin dan Ipin, betul betul betul..

Untuk dibayar, korang kena sign up kat website Homepages-Friends. Tak perlu bayar apa-apa untuk join, percuma saja.

Sekarang tentu korang rasa sangsi; join percuma, dibayar pula tu. Betul ke ni? Macam mana website ni nak untung kalau macam ni?

Website ni didaftarkan atas nama Homepages Friends Ltd yang berpangkalan di England. Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 2004. Mereka dapat untung daripada iklan-iklan yang dipaparkan apabila kita menggunakan search box mereka.

Setelah korang siap mendaftar, korang kena install search box daripada Homepages Friends ni supaya search korang tu dapat dikesan. Senang ja nak install. Ikut ja langkah-langkah yang disediakan.

Berkualiti ke result search tu nanti?

Homepages Friends menggunakan Yahoo Search Engine. Results yang didapat sama laju dengan Google Search Engine hanya bezanya, korang akan dibayar. Kalau aku, sebagai pengguna Homepages Friends sejak 4 bulan yang lalu, aku akan menggunakan search box Homepages Friends ni dan apabila aku tak puas hati dengan results yang dipaparkan, aku akan guna Google search pula. Jadi tak rugi kan?

Bayaran dikira dalam mata wang Pound Sterling sebab syarikat ni kan berpangkalan di England. Jumlah minimum untuk minta bayaran ialah 20 Pound Sterling (takda simbol Pound Sterling pula kat keyboard aku ni). Setiap satu search akan dibayar kira-kira 0.01 hingga 0.03 Pound Sterling. Tapi mengikut pengalaman aku, tak semua search akan dikira. Selalunya kalau aku buat 20 searches dalam sehari, aku hanya dapat 0.16 Pound Sterling untuk hari itu. Tapi OK la daripada tak dapat langsung.

Pembayaran boleh diterima dengan menggunakan PayPal, cek, ataupun bank wired transfer. Untuk tempoh ini, aku hanya guna PayPal sebagai cara pembayaran.

Mula-mula join Homepages Friends ni, aku rasa teruja untuk tahu berapa pendapatan aku untuk hari tersebut. Jadi aku sentiasa periksa income report aku. Tapi jangan terkejut jika income korang hari tu masih zero. Sebab dorang ni lambat sikit nak update report tu. Jadi kita kena bersabar.

Benda ni sesuai untuk semua orang, apatah lagi yang banyak buat search online macam blogger seperti aku ni. Pasti membawa keuntungan. Bak kata pepatah, sambil menyelam minum air. Dah banyak duit keluar untuk bayar bil internet, benda macam ni la yang dapat mengurangkan kos perbelanjaan seharian. Betul tak?

Lagi satu, kalau korang boleh ajak kawan atau ahli keluarga korang join Homepages Friends ni, korang boleh tingkatkan income. Sebab kita akan dapat 10% daripada income orang yang kita ajak tu kalau dia aktif dan mendaftar melalui referral link kita.

Setakat ni, aku masih belum mencapai tahap minimum pembayaran. Sekarang baru dapat buat 1084 searches dan kumpul 8.88 Pound Sterling. Aku dah buat eksperimen, kalau guna search keyword yang sama, kita tak akan dibayar dua kali. Sebab tu la duit yang aku kumpul tu tak mencapai 10 Pound lagi.

Sesiapa yang berminat untuk cuba, boleh join Homepages Friends di sini.

Advertisements

VCC Lebih Selamat

Jika anda belum membaca post sebelum ini tentang PayPal, aku syorkan korang baca dulu post tersebut. [baca]

Kalau dah baca, mesti korang sedar aku ada sebut pasal kad kredit virtual untuk verify akaun Paypal. Jadi kali ini, aku nak cerita serba sedikit tentang VCC. [Beli VCC]

VCC ni boleh dipakai untuk bermacam-macam tujuan. Kebanyakan orang pakai VCC ni untuk verify akaun PayPal dan eBay (aku dah cuba pakai). Untuk pengetahuan korang, untuk menjadi penjual barang di eBay, korang perlu ada kad kredit untuk tujuan itu. Selain dari itu, VCC juga boleh dipakai untuk membeli barang secara online.

VCC lebih selamat dibandingkan dengan kad kredit plastik yang pernah kita kenali. Sebab VCC ni hanya boleh dipakai sekali sahaja jadi ini boleh mengelakkan daripada identiti dan nombor kad kredit korang dicuri oleh hackers. Ia juga lebih murah dan mampu dibeli oleh pelajar universiti macam aku ni (apatah lagi yang dah bekerja).

Pelbagai harga yang ditawarkan oleh para penjual VCC. Bermula daripada $6 hinggalah $15. Tapi mesti korang akan pilih yang $6 kan? Jangan khuatir, aku pun sama; akan pilih yang $6. 😉

Jangan tunggu VCC anda sampai ke dalam peti pos rumah anda sebab ia tak akan sampai dengan cara begitu. Lepas anda buat bayaran kepada penjual VCC, anda akan mendapat semua details kad kredit tersebut seperti nombor, jenis, tarikh dikeluarkan, tarikh luput, dan juga nombor CVV kad kredit tersebut. Setelah itu, VCC tersebut siap untuk digunakan.

VCC ini harus digunakan dalam tempoh 24 jam dari tarikh dikeluarkan dan ianya hanya boleh dipakai sekali sahaja. Jadi pastikan korang dah betul-betul nekad untuk membeli barang tersebut dan nekad untuk verify akaun yang diidamkan. Masa untuk korang dapat VCC bergantung kepada policy pembekal masing-masing. [Beli VCC]

Jadi kepada sesiapa yang nak verify akaun dan nak beli VCC untuk shopping, jangan khuatir tentang keselamatan. VCC memang lebih selamat dari kad kredit biasa. Bayaran pun hanya dikenakan sekali sahaja, tidak ada bayaran bulanan ataupun tahunan.

**Silakan singgah ke VCC Shop aku.