Utama > Blogging, Diari 1 - Indonesia, Kotak Fikirku, PayPal, Sikap Kita, Tips > Dibayar Untuk Search di Internet

Dibayar Untuk Search di Internet


Tajuk post kali ini pasti membuat korang tertanya-tanya, betul ke ni? Hmm.. bak kata watak kartun Upin dan Ipin, betul betul betul..

Untuk dibayar, korang kena sign up kat website Homepages-Friends. Tak perlu bayar apa-apa untuk join, percuma saja.

Sekarang tentu korang rasa sangsi; join percuma, dibayar pula tu. Betul ke ni? Macam mana website ni nak untung kalau macam ni?

Website ni didaftarkan atas nama Homepages Friends Ltd yang berpangkalan di England. Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 2004. Mereka dapat untung daripada iklan-iklan yang dipaparkan apabila kita menggunakan search box mereka.

Setelah korang siap mendaftar, korang kena install search box daripada Homepages Friends ni supaya search korang tu dapat dikesan. Senang ja nak install. Ikut ja langkah-langkah yang disediakan.

Berkualiti ke result search tu nanti?

Homepages Friends menggunakan Yahoo Search Engine. Results yang didapat sama laju dengan Google Search Engine hanya bezanya, korang akan dibayar. Kalau aku, sebagai pengguna Homepages Friends sejak 4 bulan yang lalu, aku akan menggunakan search box Homepages Friends ni dan apabila aku tak puas hati dengan results yang dipaparkan, aku akan guna Google search pula. Jadi tak rugi kan?

Bayaran dikira dalam mata wang Pound Sterling sebab syarikat ni kan berpangkalan di England. Jumlah minimum untuk minta bayaran ialah 20 Pound Sterling (takda simbol Pound Sterling pula kat keyboard aku ni). Setiap satu search akan dibayar kira-kira 0.01 hingga 0.03 Pound Sterling. Tapi mengikut pengalaman aku, tak semua search akan dikira. Selalunya kalau aku buat 20 searches dalam sehari, aku hanya dapat 0.16 Pound Sterling untuk hari itu. Tapi OK la daripada tak dapat langsung.

Pembayaran boleh diterima dengan menggunakan PayPal, cek, ataupun bank wired transfer. Untuk tempoh ini, aku hanya guna PayPal sebagai cara pembayaran.

Mula-mula join Homepages Friends ni, aku rasa teruja untuk tahu berapa pendapatan aku untuk hari tersebut. Jadi aku sentiasa periksa income report aku. Tapi jangan terkejut jika income korang hari tu masih zero. Sebab dorang ni lambat sikit nak update report tu. Jadi kita kena bersabar.

Benda ni sesuai untuk semua orang, apatah lagi yang banyak buat search online macam blogger seperti aku ni. Pasti membawa keuntungan. Bak kata pepatah, sambil menyelam minum air. Dah banyak duit keluar untuk bayar bil internet, benda macam ni la yang dapat mengurangkan kos perbelanjaan seharian. Betul tak?

Lagi satu, kalau korang boleh ajak kawan atau ahli keluarga korang join Homepages Friends ni, korang boleh tingkatkan income. Sebab kita akan dapat 10% daripada income orang yang kita ajak tu kalau dia aktif dan mendaftar melalui referral link kita.

Setakat ni, aku masih belum mencapai tahap minimum pembayaran. Sekarang baru dapat buat 1084 searches dan kumpul 8.88 Pound Sterling. Aku dah buat eksperimen, kalau guna search keyword yang sama, kita tak akan dibayar dua kali. Sebab tu la duit yang aku kumpul tu tak mencapai 10 Pound lagi.

Sesiapa yang berminat untuk cuba, boleh join Homepages Friends di sini.

  1. vishalini
    Januari 20, 2009 at 8:22 am

    Hello Friend,i found your Blog quite intresting.Well i am also quite new to this blogging world.So now i am searching for my new friends.I hope you can be my one my friend forever.So i have added you in my blog roll.Hope you will also add me in your friends list.Anyways my dear friend happy Blogging….And stay in touch.Bye.

  2. vishalini
    Januari 20, 2009 at 8:24 am
  3. Mei 21, 2009 at 8:09 pm

    salam bro
    boleh ke kalau aku copy paste artikel ni… minat ni nak join mende alah ni.. & aku join under nko..
    harap dapat tinggalkan msg dekat shoutbox aku.. tq 🙂

  4. Mei 22, 2009 at 9:03 am

    It’s sis by the way.. hehe
    Silakan.

  5. Mei 22, 2009 at 4:59 pm

    erk.. ni blog orang pompuan rupanyer.. sori2.. ingat lelaki.. hehe.. 🙂 anyway acihh…:)

  6. Julai 16, 2016 at 7:09 pm

    「おすすめの低金利フリーローンは何でしょう?」と問われたら、僕は決まってオリックス銀行カードローンと言います。
    理由はいくつかありますが、何より業界最低水準の低金利という事実です。実質金利3.0%~という金利は他のカードローンではあり得ない数値となっています。ただ、3.0%になるのは高額の利用コースを選択したケースのため、少額の借入時にはどうしてもここまで低くはないです。と言っても、これはどの金融機関も似たようなものです。
    また、カードローンは一日中いつでもOKで、インターネットからお願いすれば銀行口座へ速攻で振込みがされるというポイントも使えるところです。特に、夜中に突然お金が必要になった際、本サービスはとても有意義です。

  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: