Arkib

Archive for November 2009

Apa Yang Kita Mampu?

Pernahkah korang dengar berita tentang ramai manusia di muka bumi ini yang masih hidup susah, melarat, dan menderita?

Apa yang pernah korang lakukan untuk menolong mereka yang memerlukan?

Mungkin hanya sekadar merasa kasihan ataupun sedih melihat keadaan mereka yang hidup tidak senang seperti kita.

Mungkin hanya sekadar mengalirkan beberapa titis air mata ketika melihat, membaca, atau mendengar tentang keadaan mereka.

“Maaf, aku tak punya apa-apa untuk ku berikan kepada kalian”

Mungkin kata-kata di atas yang kalian ucapkan atau pernah tercetus di dalam hati korang.

Baru-baru ini aku temui satu website yang di buat untuk membantu mereka yang memerlukan. Baik manusia mahupun haiwan dan juga alam.

Kita tak perlu keluarkan duit, sedekahkan pakaian, atau mengeluarkan setitik peluh pun. Apa yang perlu kita buat adalah memberikan komen atau mesej kepada penaja.

Mungkin korang penah dengar tentang application Cause di Facebook. Website ini ada kaitannya dengan application itu. Namanya, SocialVibe. Mereka telah berusaha mencari penaja untuk Cause yang ada. Dan kita hanya perlu meluangkan hanya sedikit masa untuk ikut serta membantu mereka yang memerlukan.

Mudah, bukan?

Jadi di sini aku telah join SocialVibe dan memilih Education sebagai Cause aku. Sebab bagi aku, tanpa pendidikan yang cukup, taraf hidup memang tak akan naik. Jadi pendidikan itu adalah kunci segalanya. Aku ada letak badge SocialVibe di sidebar kanan blog ini. Sesiapa yang sudi membantu, boleh klik badge tersebut. Point yang korang dapat nanti samalah dengan jumlah hari yang korang dapat sekolahkan orang yang memerlukan. Sebagai contoh, korang dapat 10 point. Jadi korang dah menyumbang sesuatu dan dapat membantu seseorang untuk ke sekolah selama 10 hari.

Kepada blogger yang berminat untuk join SocialVibe, boleh klik di sini. Aku tak dapat apa-apa pun kalau korang terima invitation aku ni. 😛

Selamat berbakti!

Advertisements

Get Connected!

Salam.

Hanya untuk memberitahu, korang boleh lihat segala foto yang aku snap di Flickr (fazliana zawawi) atau di photoblog aku, Shutter Maniac.

Dan segala updates, aku akan letak di Twitter (fazlianazawawi).

Harap maklum.

View Original Post to rate!

Ingat-ingat

Telat!

Tempat: Kaunter Air Asia Bandara Soekarno Hatta, Bandung.

Jalan raya: Sesak dan tidak bergerak.

Cuaca: Hujan lebat.

Seorang manusia berjalan dengan cepat di dalam kelebatan hujan menuju tempat kejadian.

Kaki seluarnya basah lencun.

Setibanya di lokasi kejadian,

“Lega… Dah sampai pun”, bisik manusia itu di dalam hati.

Lantas dia terus melangkah masuk.

Mata sempat mengerling ke jam di sebelah kaunter.

Jam 5.04 petang.

Mbak, bisa saya bantu?”, wanita di kaunter mula bertanya.

“Ya, saya mau check tiket buat Senin depan”, pantas manusia itu menjawab.

“Cuma check aja kan? Gak beli?”

Emang gak bisa beli di sini?”

Ga, soalnya udah tutup sekarang”

Manusia itu mengerling lagi ke jam tadi.

“Aku hanya telat 4 menit kok“, bantah hatinya.

“Ya, gak apa-apa lah. Check aja tiketnya”

Dalam hatinya, “Buset! Tu pun malas. Macam la system dah shut down

=====================================================

Aduh, manusia. Kalau aku lambat macam tu, terus tak boleh beli. Bayangkan kalau doktor macam tu, apa agaknya orang akan cakap?

Berkira.
Malas.

Dari Kau Untuk Ku

Kategori:Uncategorized