Archive

Archive for the ‘Bahasa’ Category

Tak Berjudul

Hati ini tak pernah berubah,
Hanya tak mahu di sakiti lagi,
Tapi tiada yang peduli,
Kau tak pernah peduli,
Kerna kau anggap ia mudah,
Tanpa kau sedar ada yang punah.

Denyut Nadi

September 29, 2009 9 comments

Denyutan ini membuat ku hidup.
Denyutan ini membuat ku bernafas.
Denyutan ini juga yang membuat ku sesak.
Denyutan ini juga yang membuat ku sesat.

Rasakan denyut nadi ini.
Rasakan iramanya.
Rasakan perbezaannya.
Rasakan di lubuk hati mu.

Titisan Air Mata

Aku umpama titisan air mata.
Yang jatuh ke telapak tangan mu.

Tak kira apa pun,
Aku tetap akan hilang dari telapak tangan mu.
Hanya hati kau yang menentukan.
Cepat atau lambat.

Lambat aku hilang,
Kalau kau biarkan aku kering dek waktu.

Cepat aku hilang,
Kalau kau lapkan aku supaya telapak tangan mu itu tidak basah.
Sebaik sahaja aku gugur ke atas tapak tangan mu.

Aku yang mana?
Tentulah yang cepat hilang itu.
Kau tahu.
Aku pun tahu.

Hujan, berhentilah!

Hujan berhentilah,
Nanti jalannya banjir.
Hujan berhentilah,
Nanti kakiku basah.
Hujan berhentilah,
Nanti kakiku kotor.
Hujan berhentilah,
Aku mau ke sana.
Hujan berhentilah,
Aku mau bebas.

Kategori:Bahasa, Hari Ini, Kotak Fikirku Tags:

Muda

Muda itu indah.
Muda itu mudah.
Muda itu senyum.
Muda itu riang.
Muda itu manis.
Muda itu memori.

::Mengenang zaman muda yang penuh warna warni bersama keluarga dan teman. Tak banyak masalah. Aku rindu zaman muda ku::

Kategori:Bahasa, Hari Ini, Memori Tags: ,

Sudikah?

Kita sanggup lakukan apa saja untuk kepentingan diri sendiri.
Berusaha untuk menggapai apa yang kita mahukan.
Kita menerima, secara percuma atau dengan sedikit usaha.
Tapi sudikah kita memberi apa yang kita ada kepada yang memerlukan?
Ilmu, wang, makanan, pakaian, dan lain-lain?

Sudikah kita berkongsi semuanya dengan orang lain?
Atau akankah kita simpan dan pakai untuk diri sendiri?

Sudikah kita berkongsi untuk kepentingan bersama?
Atau akankah kita diam dan bisu hanya untuk kepentingan sendiri?

eKesihatan.com: Pelancaran Projek Baru

eKesihatan.com

eKesihatan.com

Ingat lagi tak aku pernah buat post tentang forum kesihatan dalam bahasa Melayu? Post tu masih memenuhi ruang atas laman utama blog ini. 🙂

Dengan rasminya aku mengumumkan pelancaran laman web terbaru aku, eKesihatan.com. Satu laman web yang membincangkan pelbagai isu kesihatan. Walau bagaimana pun, isi laman web ni masih lagi terlampau sikit.

Laman web ini aku tujukan untuk kedua orang tua, Mak dan Abah. Dan juga kepada keluarga, sepupu, sepapat sekalian. Semua untuk kegunaan umum.

Tentang forum pula, masih dalam usaha. Buat masa ni aku nak tengok dulu sambutan kepada laman web ni. Kalau mendapat sambutan, aku akan teruskan dengan forum dia. Aku predict, sambutan untuk laman web ini mungkin kurang memberangsangkan. Tapi siapa tahu kan? Hanya Tuhan yang tahu.

Sekarang blog ini hanya mempunyai 3 posts dan 3 halaman. Singgah la kalau senang. [eKesihatan.com]