Arkib

Archive for the ‘Hari Ini’ Category

Day 3

One hand in the air for the big city
Street lights, big dreams all looking pretty
No place in the world that can compare
Put your lighters in the air, everybody say yeah yeah yeah yeah
*background music: Empire State of Mind*

Alicia Keys, hebat! 😀

Dah hari ketiga di bahagian Obstetri dan Ginekologi. Yang bermain di dalam otak adalah kata-kata seorang Prof:

“Never read, never know~”

Makanya, kena rajin membaca lah selain mengasah skills.

Menarik juga OBGYN ni. Satu bidang yang luas dan banyak masa depan.

Looking for more adventures ahead!

Advertisements

Apa Yang Kita Mampu?

Pernahkah korang dengar berita tentang ramai manusia di muka bumi ini yang masih hidup susah, melarat, dan menderita?

Apa yang pernah korang lakukan untuk menolong mereka yang memerlukan?

Mungkin hanya sekadar merasa kasihan ataupun sedih melihat keadaan mereka yang hidup tidak senang seperti kita.

Mungkin hanya sekadar mengalirkan beberapa titis air mata ketika melihat, membaca, atau mendengar tentang keadaan mereka.

“Maaf, aku tak punya apa-apa untuk ku berikan kepada kalian”

Mungkin kata-kata di atas yang kalian ucapkan atau pernah tercetus di dalam hati korang.

Baru-baru ini aku temui satu website yang di buat untuk membantu mereka yang memerlukan. Baik manusia mahupun haiwan dan juga alam.

Kita tak perlu keluarkan duit, sedekahkan pakaian, atau mengeluarkan setitik peluh pun. Apa yang perlu kita buat adalah memberikan komen atau mesej kepada penaja.

Mungkin korang penah dengar tentang application Cause di Facebook. Website ini ada kaitannya dengan application itu. Namanya, SocialVibe. Mereka telah berusaha mencari penaja untuk Cause yang ada. Dan kita hanya perlu meluangkan hanya sedikit masa untuk ikut serta membantu mereka yang memerlukan.

Mudah, bukan?

Jadi di sini aku telah join SocialVibe dan memilih Education sebagai Cause aku. Sebab bagi aku, tanpa pendidikan yang cukup, taraf hidup memang tak akan naik. Jadi pendidikan itu adalah kunci segalanya. Aku ada letak badge SocialVibe di sidebar kanan blog ini. Sesiapa yang sudi membantu, boleh klik badge tersebut. Point yang korang dapat nanti samalah dengan jumlah hari yang korang dapat sekolahkan orang yang memerlukan. Sebagai contoh, korang dapat 10 point. Jadi korang dah menyumbang sesuatu dan dapat membantu seseorang untuk ke sekolah selama 10 hari.

Kepada blogger yang berminat untuk join SocialVibe, boleh klik di sini. Aku tak dapat apa-apa pun kalau korang terima invitation aku ni. 😛

Selamat berbakti!

Get Connected!

Salam.

Hanya untuk memberitahu, korang boleh lihat segala foto yang aku snap di Flickr (fazliana zawawi) atau di photoblog aku, Shutter Maniac.

Dan segala updates, aku akan letak di Twitter (fazlianazawawi).

Harap maklum.

View Original Post to rate!

Telat!

Tempat: Kaunter Air Asia Bandara Soekarno Hatta, Bandung.

Jalan raya: Sesak dan tidak bergerak.

Cuaca: Hujan lebat.

Seorang manusia berjalan dengan cepat di dalam kelebatan hujan menuju tempat kejadian.

Kaki seluarnya basah lencun.

Setibanya di lokasi kejadian,

“Lega… Dah sampai pun”, bisik manusia itu di dalam hati.

Lantas dia terus melangkah masuk.

Mata sempat mengerling ke jam di sebelah kaunter.

Jam 5.04 petang.

Mbak, bisa saya bantu?”, wanita di kaunter mula bertanya.

“Ya, saya mau check tiket buat Senin depan”, pantas manusia itu menjawab.

“Cuma check aja kan? Gak beli?”

Emang gak bisa beli di sini?”

Ga, soalnya udah tutup sekarang”

Manusia itu mengerling lagi ke jam tadi.

“Aku hanya telat 4 menit kok“, bantah hatinya.

“Ya, gak apa-apa lah. Check aja tiketnya”

Dalam hatinya, “Buset! Tu pun malas. Macam la system dah shut down

=====================================================

Aduh, manusia. Kalau aku lambat macam tu, terus tak boleh beli. Bayangkan kalau doktor macam tu, apa agaknya orang akan cakap?

Berkira.
Malas.

Titisan Air Mata

Aku umpama titisan air mata.
Yang jatuh ke telapak tangan mu.

Tak kira apa pun,
Aku tetap akan hilang dari telapak tangan mu.
Hanya hati kau yang menentukan.
Cepat atau lambat.

Lambat aku hilang,
Kalau kau biarkan aku kering dek waktu.

Cepat aku hilang,
Kalau kau lapkan aku supaya telapak tangan mu itu tidak basah.
Sebaik sahaja aku gugur ke atas tapak tangan mu.

Aku yang mana?
Tentulah yang cepat hilang itu.
Kau tahu.
Aku pun tahu.

Saatnya Pulang Kampung!!!

Saat untuk aku menjejakkan kaki ke atas bumi Malaysia hampir tiba.
Sungguh hatiku tidak sabar!

Terbayang-bayang makanan yang sedap dan menggiurkan.
Minuman yang penuh krim!!!
Nikmatnya bercuti dan memanjakan diri.
🙂

Makanan yang didambakan
1. Bihun/mee tom yam
2. Mee kuah (Mak/Abah masak)
3. Mee rebus Mastan Ghani Teluk Intan
4. Sate kajang
5. Nasi ayam
6. Bihun sup
7. Laksa (Mak masak, kedai tepi sungai)
8. Nasi goreng tanpa garam (Abah masak)
9. Sambal udang/ikan bilis tambah petai (kakak masak)
10. Muffins (Gem dan kakak masak – tapi Gem tengah sakit pula)
11. Mee hailam
12. Telur masak kicap (Abah/Mak masak)
13. Sup ayam (Abah/Mak masak)
14. Ikan bakar dan sambal bawang putih (Abah masak)
15. Nasi putih (Gem/Mak/aAbah masak)
16. Ikan goreng dicicah sambal belacan
17. Gulai lemak udang (Abah/Mak masak)
18. Ayam tumis special (Abah masak)
19. Rojak buah

Minuman yang didambakan
1. Teh O (Abah/Mak/Gem bancuh)
2. Teh tarik
3. Milo ais
4. Teh ais
5. Neslo
6. Nescafe 3 in 1 (curi Abah punya)
7. Jus-jus buah
8. Sirap merah
9. Air bandung

Tabiat yang akan dilakukan
1. Buli Gem
2. Mengada-ngada dengan Mak dan Abah
3. Tidur hampir 24jam sehari
4. Ambil dan hantar mak pegi sekolah
5. Bangun pagi dan ikut Mak pegi sekolah untuk online
6. Tengok Gem main NDS sampai lebam
7. Tengok TV sampai lebam
8. Tidur depan TV
9. Tak buat kerja apa-apa
10. Jalan-jalan bersama Mak dan Abah
11. Berharap kakak dan abang sumbangkan sikit duit belanja (hehehe)

P/S: akan ditambah dari masa ke masa.

Pulsa Kilat

Pulsa Kilat

Suatu permulaan yang baru.
Untuk berjimat dan mengumpul.
Harap service ok dan boleh teruskan.
Nantikan dan harap dapat sambutan. 🙂