Utama > Bahasa, Blogging, Diari 1 - Indonesia, Kotak Fikirku, Nama, Sikap Kita, Tips, Uncategorized > Forum Kesihatan: Apa Pendapat Anda?

Forum Kesihatan: Apa Pendapat Anda?


Sebagai selingan, aku bercadang untuk membina satu online forum tentang kesihatan untuk umum.

Pada awalnya aku berniat untuk menggunakan Bahasa Melayu sebagai bahasa penghantar, tapi sekarang aku tak berapa pasti; takut kurang sambutan.

Forum ini percuma jadi akan ada satu blog/laman web yang sejajar dengan tema forum untuk turut membantu menampung kos hosting dan domain bulanan.

Mungkin aku memerlukan bantuan dari teman-teman untuk proses membina dan maintenance projek ini. Sesiapa yang berminat, boleh hubungi aku.

Nama domain, dah aku beli. Sekarang di’parking‘ buat sementara waktu sebab masih tidak ada content yang aku buat.

Aku minta bantuan kalian untuk bagi pendapat dari segi bahasa penghantar, features menarik yang perlu ada, etc.

Terima kasih atas bantuan.

P/S: Sukarelawan diperlukan sebagai moderator dan juga penyumbang artikel.

Update: Aku dah start buat content untuk projek ni. Agak susah juga nak tulis dalam bahasa Melayu tapi insyaAllah dengan pertolongan-Nya terutama dan editor-editor lain, projek ini akan berjaya. Ameen..

  1. aja
    Mac 27, 2009 at 5:16 am

    I hope im not being unbiased. but i think better pakai english so its easier for the author to write in english. but its for the public so i think malay la kot.so its more user friendly.kalau susah nak dpt article malay as malaysia x banyak sources we can always translate any articles in english to malay. as not everybody can understand english apetah lagi with all the medical terms..

  2. Mac 27, 2009 at 10:32 am

    Betul, aku sokong pasal English tu. Senang nak tulis. Sebab yang kita belajar suma dalam English dan lebih senang nak explain. Tapi aku juga memikirkan tentang penggunaan English di dalam Malaysia, masih ramai juga yang tak prefer English. Mungkin patut guna translator..? Tapi aku dah cuba cari translator English ke Melayu, masih belum ketemu. Yang ada, servis berbayar yang amat mahal ja.

  3. aja
    Mac 30, 2009 at 10:24 am

    in that case we will need local students to help us..sebab me myself are not familiar with the malay terms for medicine despite of being here for 1 year already..
    for me, if its for public, i vote 100% usage of malay language because there are soooo many english sources in the internet. yang dlm bhs melayu tu yg susah or xder. (i dont have the time to search the internet for this yet, it might be untrue)
    so to be dinstintive or relevent and not redundant rasanya better pakai bahasa melayu kita..

  4. Mac 30, 2009 at 2:29 pm

    Already did the research about health related website in Malay, only ada website from Kementerian Kesihatan maa.. Yang lain, ade satu blog tapi blog tu pon macam dah lama ditinggalkan. Forum kesihatan pon ada, under Kementerian Kesihatan juga tapi sangatlah tidak aktif. Aku dah yakin, semangat, dan optimis untuk tulis dalam bahasa Melayu walaupon merangkak-rangkak. Yeah yeah yeah!! weeehaa.. kita boleh. Aku masih mencari/menunggu team author.

  5. azizah
    April 17, 2009 at 6:52 am

    salam yana, baru berpeluang menjenguk ekesihatan.

    first, congratz. bangga la dgn usaha awak ni. mmg patut diwujudkan satu forum untuk cater isu2 kesihatan tempatan yang sebahagiannya unik untuk masyarakat kita.

    secondly, if you need anymore help, just let me now. i’ll be honoured to lend a hand.

  6. jamz
    April 20, 2009 at 11:31 am

    aku sokong, n nak join kalau diberi peluang

  7. April 24, 2009 at 7:55 pm

    menarik jugak ni.. hoho usaha yang menarik.. moga2 dapat membantu org lain..

  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: