Arkib

Archive for the ‘Nama’ Category

Apa Yang Kita Mampu?

Pernahkah korang dengar berita tentang ramai manusia di muka bumi ini yang masih hidup susah, melarat, dan menderita?

Apa yang pernah korang lakukan untuk menolong mereka yang memerlukan?

Mungkin hanya sekadar merasa kasihan ataupun sedih melihat keadaan mereka yang hidup tidak senang seperti kita.

Mungkin hanya sekadar mengalirkan beberapa titis air mata ketika melihat, membaca, atau mendengar tentang keadaan mereka.

“Maaf, aku tak punya apa-apa untuk ku berikan kepada kalian”

Mungkin kata-kata di atas yang kalian ucapkan atau pernah tercetus di dalam hati korang.

Baru-baru ini aku temui satu website yang di buat untuk membantu mereka yang memerlukan. Baik manusia mahupun haiwan dan juga alam.

Kita tak perlu keluarkan duit, sedekahkan pakaian, atau mengeluarkan setitik peluh pun. Apa yang perlu kita buat adalah memberikan komen atau mesej kepada penaja.

Mungkin korang penah dengar tentang application Cause di Facebook. Website ini ada kaitannya dengan application itu. Namanya, SocialVibe. Mereka telah berusaha mencari penaja untuk Cause yang ada. Dan kita hanya perlu meluangkan hanya sedikit masa untuk ikut serta membantu mereka yang memerlukan.

Mudah, bukan?

Jadi di sini aku telah join SocialVibe dan memilih Education sebagai Cause aku. Sebab bagi aku, tanpa pendidikan yang cukup, taraf hidup memang tak akan naik. Jadi pendidikan itu adalah kunci segalanya. Aku ada letak badge SocialVibe di sidebar kanan blog ini. Sesiapa yang sudi membantu, boleh klik badge tersebut. Point yang korang dapat nanti samalah dengan jumlah hari yang korang dapat sekolahkan orang yang memerlukan. Sebagai contoh, korang dapat 10 point. Jadi korang dah menyumbang sesuatu dan dapat membantu seseorang untuk ke sekolah selama 10 hari.

Kepada blogger yang berminat untuk join SocialVibe, boleh klik di sini. Aku tak dapat apa-apa pun kalau korang terima invitation aku ni. 😛

Selamat berbakti!

Advertisements

Get Connected!

Salam.

Hanya untuk memberitahu, korang boleh lihat segala foto yang aku snap di Flickr (fazliana zawawi) atau di photoblog aku, Shutter Maniac.

Dan segala updates, aku akan letak di Twitter (fazlianazawawi).

Harap maklum.

View Original Post to rate!

Ingat-ingat

Pulsa Kilat

Pulsa Kilat

Suatu permulaan yang baru.
Untuk berjimat dan mengumpul.
Harap service ok dan boleh teruskan.
Nantikan dan harap dapat sambutan. 🙂

eKesihatan.com: Pelancaran Projek Baru

eKesihatan.com

eKesihatan.com

Ingat lagi tak aku pernah buat post tentang forum kesihatan dalam bahasa Melayu? Post tu masih memenuhi ruang atas laman utama blog ini. 🙂

Dengan rasminya aku mengumumkan pelancaran laman web terbaru aku, eKesihatan.com. Satu laman web yang membincangkan pelbagai isu kesihatan. Walau bagaimana pun, isi laman web ni masih lagi terlampau sikit.

Laman web ini aku tujukan untuk kedua orang tua, Mak dan Abah. Dan juga kepada keluarga, sepupu, sepapat sekalian. Semua untuk kegunaan umum.

Tentang forum pula, masih dalam usaha. Buat masa ni aku nak tengok dulu sambutan kepada laman web ni. Kalau mendapat sambutan, aku akan teruskan dengan forum dia. Aku predict, sambutan untuk laman web ini mungkin kurang memberangsangkan. Tapi siapa tahu kan? Hanya Tuhan yang tahu.

Sekarang blog ini hanya mempunyai 3 posts dan 3 halaman. Singgah la kalau senang. [eKesihatan.com]

Forum Kesihatan: Apa Pendapat Anda?

Sebagai selingan, aku bercadang untuk membina satu online forum tentang kesihatan untuk umum.

Pada awalnya aku berniat untuk menggunakan Bahasa Melayu sebagai bahasa penghantar, tapi sekarang aku tak berapa pasti; takut kurang sambutan.

Forum ini percuma jadi akan ada satu blog/laman web yang sejajar dengan tema forum untuk turut membantu menampung kos hosting dan domain bulanan.

Mungkin aku memerlukan bantuan dari teman-teman untuk proses membina dan maintenance projek ini. Sesiapa yang berminat, boleh hubungi aku.

Nama domain, dah aku beli. Sekarang di’parking‘ buat sementara waktu sebab masih tidak ada content yang aku buat.

Aku minta bantuan kalian untuk bagi pendapat dari segi bahasa penghantar, features menarik yang perlu ada, etc.

Terima kasih atas bantuan.

P/S: Sukarelawan diperlukan sebagai moderator dan juga penyumbang artikel.

Update: Aku dah start buat content untuk projek ni. Agak susah juga nak tulis dalam bahasa Melayu tapi insyaAllah dengan pertolongan-Nya terutama dan editor-editor lain, projek ini akan berjaya. Ameen..

Membantu di PusKel

Ni pengalaman pertama aku piket ke desa sejak mula KKN.

Kerja pertama aku dan yang menjadi pengalaman yang tak akan aku lupakan, membantu di PusKel ataupun Puskesmas keliling. Puskesmas ni singkatan dari Pusat Kesehatan Masyarakat. Sama macam klinik desa kat Malaysia la.

Oleh sebab tak ada proper place untuk buat pemeriksaan kesihatan, rumah ketua kampung digunakan. Bila petugas PusKel datang, akan ada announcement ajak orang kampung datang situ.

Aktiviti yang dibuat, timbang kanak-kanak di bawah 5 tahun dan pemeriksaan kesihatan warga kampung.

Kami tak bantu banyak. Rasa terkejut melebihi segalanya.

Van PusKel

Van PusKel

Van PusKel yang menyambut kedatangan kami.

Penimbangan kanak-kanak

Penimbangan kanak-kanak

Di bawah sepohon pokok mangga ini lah penimbangan kanak-kanak berjalan. Semua budak-budak tu akan menangis automatically bila mak dorang letak dorang dalam karung guni tu. Ada hantukah di situ? *wondering*

Penimbang antik

Penimbang antik

Penimbang yang boleh dikategorikan sebagai antik masih lagi digunakan. Aku kagum dapat pegang penimbang ni. Tapi tu bukan tangan aku tau, tangan aku kat lensa dan shutter di saat gambar ini diambil.

Sistem penyimpanan data

Sistem penyimpanan data

Ibu tuan rumah sibuk merekod berat budak-budak yang baru ditimbang.

Ruang pemeriksaan kesihatan

Ruang pemeriksaan kesihatan

Ruang tamu ni dijadikan sebagai ruang pemeriksaan kesihatan. Ibu ‘doktor’ sedang tulis preskripsi ubat. Kagum dengan dia sebab dia tak guna stetoskop langsung. Tanya-tanya, picit sini, picit sana, dia terus tulis preskripsi.

Ruang pendaftaran dan pembungkusan ubat

Ruang pendaftaran dan pembungkusan ubat

Di ruang tamu bersebelahan dengan tempat pemeriksaan. Pendaftran, tulis nama atas kertas. Dua orang petugas sedang sibuk membungkus ubat. Sayangnya kurang kesedaran untuk jaga kebersihan. Dorang pegang ubat dengan tangan dan kalau ada ubat yang terjatuh atas lantai, dorang kutip balik masuk dalam plastik untuk bagi kat pesakit.

Pulang

Pulang

Kami pulang ke balai desa naik van PusKel berbekalkan 1001 pengalaman baru. Temanku Maya dari Papua dan Jagdeep dari Malaysia.